Когато искаме да пребоядисаме сами някоя мебел или да я прелакираме, нужно е старият лак да се премахне. За тази цел се употребява смес от равни части течен амоняк, дървен (метилов) спирт и терпентин. Ако непосредствено преди употребата тази смес се загрее, действието й е по-силно. Загряването трябва да става много внимателно, защото сместа е лесно запалима.

Кръговете, които оставят саксиите върху боядисания с блажна боя перваз на прозореца или мебелите, почистете със спирт; ако мебелите са байцвани със сол и растително масло; ако са полирани с пепел от цигари и масло.

Миризма от нови мебели, особено в гардероби, която се предава на дрехите, се отстранява, като сложим в гардероба една тенджера с врящо мляко. Затваряме вратите на гардероба, запушваме добре дупките на ключалките и оставяме млякото да стои вътре едно денонощие. След това мирисът не се чувства.

Лошият мирис се отстранява, като шкафовете и чекмеджетата се изтрият със слаб бледорозов разтвор от калиев хиперманганат. Ако това средство обаче се прилага често, дъската се боядисва в кафяво.