Най-добрият капан против хлебарките е един дълбок съд, стъклен или метален, върху дъното на който се слагат няколко парчета хляб. Съдът се поставя наблизо до мястото, където хлебарките обикновено се събират и се огражда с парчета хартия или трески, за да могат насекомите да се катерят по-леко. Освен хляб, добре е да се налее малко бира или разтворен мед, също така и парчета месо въобще нещата с по-силен мирис привличат по-бързо хлебарките. Влезлите хлебарки не могат да излязат.

Унищожават се.

Захар и боркас се стриват на прах и се посипва по пода на кухнята или около дупките, където се крият хлебарките.

Добре е да се попари с вряла вода мястото, където се намират хлебарките, за да унищожим и гнездата им. Това средство е едно от ефикасните.

Хлебарки избягват местата, намазани с камфоров спирт. Неприятна им е миризмата и на дафиновия лист, която ги прогонва надалече.

Най-доброто средство за унищожаване на тези вредители е напръскването на помещенията с препарата ‘Деказол’ - против пълзящи насекоми. Тези, които живеят в многоетажни сгради, предварително трябва да запушат всички изходи и да уплътнят цимента около тръбите на канализацията.