Молците се развъждат във всички материи, които са направени от животински материали като вълна, пера, кожи, конски косми и др. Новоизлюпените ларви се хранят с влакната на материята. Вредите, които причиняват, са големи.

За предпазни средства се избират такива, които пречат на женската да снася яйцата си, или такива, унищожаващи самите яйца. Когато забележим в стаята си летящи молци, то е признак, че те са снесли вече яйцата си, за това трябва да бързаме с тяхното унищожение.

От молците се предпазваме, като изтупваме добре дрехите всеки 2-3 дена, особено през месеците февруари и март. Като затваряме добре куфарите, шкафовете и гардероба. Дупките за ключа натъпкваме с хартия. Като сложим предметите в книжни или найлонови пликове и залепим краищата им или като ги увием в чисти ленени кърпи и във вестник, който още мирише на печатарско мастило.

Като поставим в шкафовете силно миришещи съединения, напр.: нафталин и прясно счукан червен пипер.

Молците нападат най-много онези места на дрехата, където е замърсена от пот и мазни петна, затова трябва да се почистят предварително, като се изтъркват с бензин или силен амонячен разтвор. Почистват се добре и всички гънки и шевове на дрехата, където се събира мъх и прах, и ако се види, че молците са се загнездили някъде отстраняват се яйцата и това място се изглажда с гореща ютия, през намокрена с оцет кърпа. Това средство се прилага само за дрехи от плат, но не и от кожа. Гнездата на молци върху кожа могат да се премахнат с горещи оцетни пари, като се поставя това място на дрехата над врящ оцет. След това дрехите се простират на открито балкон, веранда или на двора, за да се изтупат добре от праха. Така почистените дрехи се оставят да се проветрят добре за няколко часа на слънчево място.

За запазването на кожите някои препоръчват смес от камфор и смлян чер пипер. Но преди да носите дрехата, трябва да я проветрите добре. Има и други миризми, които пропъждат тия насекоми например бреза, мащерка, които се пръскат с пулверизатор. При липса на такъв, в гардероба поставяте памук, обилно напоен с горните есенции и пуснат в отворено шише с широко гърло. Същият резултат се получава и с канелена есенция, която едновременно има и приятен аромат.

Друго превъзходно средство против тях е връзката кестени, която се получава, като всеки плод се продупчи от двете страни така, че да може да се наниже на конец. Такива връзки се окачват на всяка закачалка, на която се поставя дрехата или кожата. Молците не се докосват до тях. Действието трае една година.

По-приятно средство е да се слагат в шкафовете няколко парченца хубав тоалетен сапун. Молците, както и всички други инсекти, не могат да понасят аромата.

Потопяваме парченца попивателна хартия в терпентин и ги слагаме между дрехите.

4 части нафталин с 1 част камфор се стопяват. Това се поставя в кутийка и се държи между дрехите.

10 гр. восък, 10 гр. зехтин, 15 гр. камфор и 250 гр. нафталин. В съд на слаб огън се стопява цялата тази смес и в нея се наповят ленти от попивателна хартия или памук и се поставят между дрехите в гардероби, шкафове и пр.

Меките мебели могат да се предпазят от молците по следния начин. Със спинцовка се вкарва по-дълбоко в дивана или фотьойла чист формалин и спирт (100 ч. формалин и 80 ч. спирт). След 24 часа тази операция се повтаря. В продължение на няколко дена всичките молци се унищожават.

Успешно може да използвате препарата ‘Пермесол’.