На пианото в редица семейства се гледа повече като на мебел, отколкото като на инструмент, и затова грижата за него се свежда главно в почистване на праха. За да се запази неговият тон, са необходими много по-големи грижи, които се свеждат главно в следното:

Пазенето на пианото трябва да започне още от часа, когато то се пренася вкъщи. Ако това става зимно време, стаята, където ще бъде поставено то, а също и коридорите, през които ще мине пианото при пренасянето, не бива да се затоплят предварително. По пътя за вкъщи пианото е било на студено. Студът сам по себе си не му вреди, но, веднъж стояло на студено, то се ‘изпотява’ в топлата стая покрива се отвътре и отвън с влага. От полепналата влага политурата се разваля, струните и винтовете ръждясват, а чукчетата овлажнели, удрят тъпо, от което тонът излиза слаб и глух. Важното е, че чукчетата остават завинаги такива. Затова, не отоплявайте остаята още същия ден, а направете това на другата сутрин, когато пианото вече е свикнало на стайна температура. Не свирете на пианото в деня на пристигането му. Не го отваряйте нито при клавишите, нито отгоре. Добре е да го оставите обвито в опаковъчната хартия и даже да го покриете с чаршафи. Обикновено от любопитство и нетърпение всички се натрупват около пианото, опитват го, разтварят го отвсякъде, без някой да знае, че тъкмо в този момент пианото може да загуби завинаги тона си и блясъка на политурата си.

Къде да се постави пианото е също много важен въпрос. Преди всичко стаята трябва да има добра акустика. Преместете пианото във всички ваши стаи и ще видите, че то ще звучи различно във всяка една от тях. Най-добър тон то ще има в онази стая, която не е много , малка, няма много килими, пердета и мебели и не е с много нисък таван. Меката мебел, килимите и множеството завеси поглъщат тона и пианото не звучи така, както в магазина, когато е било купено. Също така, то не звучи еднакво до едната или до другата стена, в единия или в другия ъгъл. Според това, изберете най-подходящото място за него. Ако под пианото непременно трябва да има килим, сложете стъклени подложки, за да го изолират. Не претрупвайте музикалната стая с много предмети, картини и украшения. Не покривайте пианото с нищо. Не слагайте върху него никакви портрети, статуетки и вази; горният му капак винаги трябва да е свободен, за да се отваря, когато ще ви е нужен неговия максимален тон. Друго важно нещо е пианото да стои далеч от печката, от прозореца, от стайната и балконската врата. При проветряване, отваряйте далечните от пианото прозорци. Парното отопление е извънредно вредно. То напуква политурата и изсушава вътрешността на инструмента. Най-много пострадват капсулите, винтовете и дървените части. Затова в стая с парно отопление непременно трябва да се поставя съд с вода за изпарение. Трето нещо е пианото да се постави до вътрешна стена, зад която има стая или коридор. Едва уловимата влага от външната стена се просмуква в пианото и го поврежда. Разстоянието между пианото и стената да е най-малко 10 сантиметра.

Върху пианото не трябва да падат слънчеви лъчи, защото от тях политурата изгаря. Ако няма никакво място, освен това, където падат лъчи, пердето на съответния прозорец трябва винаги да бъде спуснато.

Прахът много вреди на механизма. Стаята, в която е пианото чистете не с метла, а избърсвайте с влажна кърпа или с прахосмукачка. Лятно време не отваряйте прозорците през деня, за да не влиза прах. За предпазване от молци поставяйте всяка година пресен нафталин в торбички: две торбички горе в двете страни на механиката, така че да не пречат на движението на чукчетата, и две торбички долу в подножието (зад капака), където са педалите. Когато идва акордьорът, накарайте го да изчисти праха от механизма и клавиатурата.

Най-големият враг на пианото е лошият акордьор и лошият техник. Един неопитен акордьор може да повреди за един час новото пиано. Той може да разклати винтовете от незнание да навива ключа, така че след това пианото да не може да държи строй. По-добре е да държите пианото дълго време неакордирано и непоправено, отколкото да предоставите пианото в ръцете на лошо акордьори. Запомнете, че ново пиано трябва да се акордира по-често, а старото само да се поддържа. Поддържането на пианото е необходимо: първо, за да се продължи неговият живот и второ, за да е приятно да се свири на него. Препоръчват се най-малко две акордирания на годината. Това се изисква, за да се запази винаги едно и също напрежение на струните, а от това и на цялата конструкция на пианото.

При малки дефекти на пианото можете да си бъдете сами полезни. Ако скърца педалът, снемете долния капак, изчистете хубаво праха и, като Опитате, натискайки с ръка педалите, ще разберете откъде идва скърцането. Намажете това място с грес или машинно масло и ще видите, че скърцането ще изчезне. Ако има търкане между дърво и дърво, намажете това място със сух сапун. Ако се чува някъде дрънкане (обикновено при удрянето на един и същ клавиш), потърсете причината в звънтенето на някой металически предмет, намиращ се върху пианото или наблизо до него. Понякога звънти задната телена мрежа на гърба на пианото. Прикрепете парцалче на това място, за да премахнете трептенията. Понякога деца изпускат предмети в механиката на пианото. Отворете горния капак и потърсете: ще ги откриете. Ако са паднали зад механиката, отвийте големите винтове на последната, наведете механиката напред и извадете предметите.

Клавишите от слонова кост пожълтяват от потта на ръцете и от затворения, запарен въздух. Карайте всеки, който свири, да си избърсва ръцете, ако са потни. Децата винаги да си измиват ръцете, преди да свирят. Отвреме навреме изчиствайте белите клавиши с малко влажна кърпа, след това непременно със суха. Добре се чисти с намазано със спирт парцалче, но е опасно да не засегнете черните клавиши, политурата на които ще се развали от спирта. Стари пожълтели клавиши трябва да се почистят от специалист: неопитната ръка може само да ги развали. До долу пожълтели клавиши не могат да се избелват. Избелването е химическа процедура и не може да се поверява на когото и да е.

Бършете политурата на пианото винаги с мека фланелена кърпа. Никога не чистете пианото с кърпа, потопена във вода, спирт или олио. Петна по политурата могат да се чистят само с политури от фабрики за пиана. Тази работа е трудна и фина и не може да се направи от обикновен дърводелец.